Eerste hulp bij orthodontische ongemakken

Elk type beugel; klein, groot, los- of vastzittend, aan de binnen- of buitenkant bevestigd of een combinatie daarvan werkt door de druk veroorzaakt door de beugel op tanden, kiezen en kaken. Het is dus ook volledig verklaarbaar dat met name in het begin van een beugelbehandeling deze druk kan worden gevoeld. Sommige mensen hebben hiervan wat meer last dan andere. Feit is wel dat deze druk of pijn bijna altijd kan worden onderdrukt met paracetamol.

Als regel zijn deze klachten na een dag of drie verdwenen. Bij langer dan een week aanhouden van deze pijnklachten neemt u tijdens openingstijden (telefonisch) contact op met de praktijk.

 

Losse beugels (uitneembare apparatuur)

Ongemakken met uitneembare apparatuur kunnen in andere gevallen dan hierboven beschreven, bijvoorbeeld bij schuren in de wang of tong, worden verholpen door meermaals per dag gedurende enkele minuten met een zoutoplossing (8 gram zout in 100cc lauwwarm water opgelost) te spoelen.

Bij breuk kan de losse beugel ook tijdelijk worden uitgelaten. Het is dan wel goed om zo snel als mogelijk tijdens openingstijden contact op te nemen met de praktijk en een afspraak te maken voor controle en verhelpen van de irritatie en reparatie of vervanging van de kapotte, uitneembare apparatuur.

 

Vaste beugels (vastzittende apparatuur)

Bij ongemakken veroorzaakt door vaste beugels gaat het veelal om losse slotjes (brackets), bandjes of prikkende uiteinden van draden. Het afdekken met was of suikervrije kauwgom, zoals geïnstrueerd bij het plaatsen van de beugel, zorgt in negen van de tien gevallen voor het (tijdelijk) oplossen van de klachten. Het prikkend uiteinde van een draad kan in het uiterste geval ook met een nagelschaartje of (-)tangetje worden afgeknipt.
Neem in ieder geval vervolgens tijdens openingstijden contact op met de praktijk voor een afspraak.

 

Spalkjes

Veelal zal na het beëindigen van de orthodontische behandeling een spalkje achter de voortanden worden bevestigd. Ook hiervoor geldt om zo snel mogelijk in geval van (gedeeltelijk) losraken een afspraak te maken en tijdelijk het prikkende deel met was of suikervrije kauwgom af te dekken. Laat indien mogelijk de spalk zitten en neem deze bij de afspraak mee in de praktijk indien geheel los gekomen.

 

In geval van ernstige pijn kan buiten kantooruren met de praktijk telefonisch contact worden opgenomen. Volg de aanwijzingen via het antwoordapparaat op.